Parturipenkissä kenkäsuunnittelija Janne Lax – Saint Vacant

Blogi

Tyyliä päästä varpaisiin

Suomalainen kenkäsuunnittelija Janne Lax, Saint Vacantilta ehti kiireiltään parturipenkkiimme. Janne on kokenut muotoilija, joka on saanut oppinsa mittatilauskenkiä valmistaneessa yrityksessä Helsingissä sekä opiskelemalla jalkinevalmistusta ja -muotoilua Suomessa ja Englannissa.

Kysyimme Jannelta muutamia kysymyksiä samalla kun teimme hänelle GroTrim Beard -parranmuotoilun.

saint vacant - janne lax

Mitä parturissa käynti sinulle merkitsee?

Se on sellainen pieni rauhallinen hetki tervettä hedonismia, välillä aika hektisen arjen keskellä. Siinä kun ei oikein voi tehdä muuta kuin istua, niin voi antaa mielen levätä ja antaa toisen huolehtia susta.

Millainen on mielestäsi hyvä parturikäynti?

Ehkä sellainen, jossa sun toiveita kuunnellaan. Mutta tarvittaessa myös opastetaan hiusten/parran-hoidossa. Parhaimmillaan kai voi syntyä ystävyyssuhde parturin kanssa.

Minkälaisia kosmetiikkatuotteita tykkäät käyttää?

Käytän enimmäkseen hajuttomia tuotteita; kosteusvoide iholle, partaan öljyä ja vahaa. Joskus myös tuoksullisia partaöljyjä; suosikkejani ovat Oak Berliinistä ja Risu Espoosta.

Kertoisitko mikä on Saint Vacant?

Kotimainen Saint Vacant on valmistanut kenkiä ja nahkatuotteita laatutietoisille jo vuodesta 2005 lähtien, mutta nyt brändi on uudistanut valikoimansa. Vähemmän on enemmän ja jatkossa mallistoon kuuluu vain viisi tuotetta – ne tärkeimmät kenkämallit, jotka jokaisen miehen olisi hyvä omistaa. Tämä lähestymistapa haistattaa pitkät kertakäyttökulttuurille, kehottaa harkitsemaan mihin rahansa laittaa ja pitämään hyvää huolta omistamistaan tavaroista, varsinkin kengistä.

Toisin sanoen, konsepti yhdistää klassiset miesten kenkämallit, suomalaisen muotoiluosaamisen ja kestävän kehityksen. Saint Vacant -jalkineet valmistetaan Portugalissa, Goodyear welted -menetelmällä Euroopassa tuotetuista materiaaleista. Hintahaarukka on 250-500 euroa.

Mitkä ne viisi tärkeää kenkää sitten ovat? 

Lace-up boot

Varsikenkä tai maihari on hyvä yleiskenkä kaikille keleille. Se on lämmin, tukeva ja miehekäs. Saint Vacant maihari on muotoilultaan ronskia työsaapasta aavistuksen sirompi, jolloin se on tyylikäs myös kaupunkiolosuhteissa – päällismateriaalista riippuen jopa puvun kanssa.

saint vacant lace up boot

Chelsea boot

Venykkeellä varustettu nilkkuri on suomalaisten miesten suosiossa. Se on nopea pukea jalkaan ja aina tyylikäs. Toimii erityisen hyvin farkkujen tai chinojen kanssa.

saint vacant - Chelsea boot

Casual shoe

Puolikenkä nauhoilla on todellinen arjen työjuhta. Lesti on sopivan pyöreä arkikäyttöön ja tarpeeksi klassinen yhdistettäväksi tarvittaessa puvun kanssa. Derby-mallisen nauhoituksen ansiosta sopii myös niille joilla on rintava jalka tai korkea jalkapöytä. Nauhoituksen alla oleva kieli tai ammattikielellä iltti on tässä kengässä usein värikäs, tuoden arkeen piristystä.

Dress shoe

Jokaisella miehellä on hyvä olla yksi hyvä pari juhlakenkiä. Hieman pidennetty kärki ja Oxford-leikkaus tekevät mallista juhlavan. Tämän mallin voi tilauksesta myös kustomoida haluamillaan materiaaleilla.

Slipper

Kesäisempi, nauhaton malli sopii käytettäväksi myös ilman sukkia tai shortsien kanssa. Herrasmiesmäinen ja hauska kenkä on raakakumipohjan ansiosta erittäin pehmeä ja toimii myös toimistokenkänä.

Kuinka laadukkaita kenkiä tulisi hoitaa, että ne pysyisivät hyvänä?

Vaikka päivä ei olisi ollut sateinen ovat kengät imeneet jaloista kosteutta itseensä. Nahkakengän on hyvä antaa rauhassa kuivua noin vuorokauden ajan huoneenlämmössä. Aseta kenkien sisään lepolestit, jotta kenkä kuivuu oikeaan muotoon. Jos kosteat kengät vain heitetään eteisen nurkkaan ryppyisinä, ne muodot jäävät kuivuessaan nahkaan, kengän ulkonäkö kärsii ja rypyt voivat alkaa myöhemmin halkeilla. Jos päällisessä on kuraa tai roiskeita, pyyhi ne pois kostealla liinalla. Kenkien kuivuttua lisää tarvittaessa sopivaa hoitoainetta nahalle. Tällaisella rotaatiolla voidaan jopa tuplata kenkien käyttöikä. Lisäksi on hyvä käyttää kengät suutarilla silloin tällöin. Perussääntö on, että kumiset puolipohjat ja korkolaput kannattaa vaihtaa ennen kuin pohjan nahka alkaa kulumaan. Tällöin myös suutarin veloitus on pienempi.

Lopputerveiset lukijoille?

Pitäkää huolta itsestänne, niin jaksatte sitten hymyillä myös vastaantulijalle. Paljon unta, urheilua ja kavereiden/perheen kanssa hengaamista, vähemmän aikaa ruudun ääressä.

Kiitos Janne ja menestyksekästä loppuvuotta!

Jos haluat tutustua syvemmin aiheeseen laatukengät – vieraile osoitteessa saintvacant.com tai piipahda Saint Vacantin liikkeessä Kruununhaassa, osoitteessa Rauhankatu 2 C.

Jätä kommentti