Dublin calling!

Vuonna 2023 GROOMilla järjestettiin kaikkien aikojen tuotemyyntikisa yhteistyössä tavarantoimittaja KOMEA Stockin sekä irlantilaisen tuotesarja Pomp&Co.:n kanssa. Kisan säännöt olivat yksinkertaiset: vuoden aikana eniten Pomp&Co. tuotteita myynyt parturi pääsee palkintoreissulle Irlantiin tapaamaan ja saamaan koulutusta Pomp&Co.:n perustajilta, neljännessä polvessa parturiliiketoimintaa pyörittäviltä veljeksiltä James ja Sam Donnellylta. Kisan voitti Roosa Tampereen GROOM Tullista. Yksin ei reissuun kuitenkaan tarvinnut lähteä, sillä palkintoreissupaikkoja oli varattu kaksi kappaletta ja toisen näistä nappasi itselleen vuoden suurimman kokonaismyynnin tehnyt Jenna GROOM Caposta. Dublin calling!

Roosan ja Jennan reissu Dubliniin 7.-10.3.2024

“Ainoa asia mikä jäi mieleen oli varmaankin suojateiden liikennevalojen ääni (okei okei, kyllä sieltä muutakin jäi mieleen) – valojen vaihtuessa vihreälle kuului lasten laser asetta muistuttava kova, kimeä ujellus! Tosin aika nopeasti opimme, että valot olivat turisteja varten ja paikalliset kävelivät katujen yli miten sattuu. Näin teimme pian mekin.

Saavuimme Irlantiin torstaina aamupäivällä ja lähdimme suoraan kentältä seikkailemaan bussilla kohti hotellia. Jätimme laukut hotellille ja lähdimme tutustumaan Dublinin keskustaan. Oli hauska huomata kuinka vanhoista rakennuksista koostuvassa katukuvassa liikkeitä ja putiikkeja näkyi monessa eri värissä. Lisäksi lähes kaikissa liiketiloissa oli vähintään kaksi kerrosta, jollei useampikin. Torstai meni oikeastaan kokonaisuudessaan kauppoja ja katuja kierrellessä ja siinä vaiheessa kun pääsimme vihdoin kirjautumaan hotelliin, olivat jalat hyytelöä. Pää painui tyynyyn aikaisin sinä iltana.

Varsinainen ohjelma alkoi perjantaiaamuna. James tuli hakemaan meidät hotellilta ja vei meidät heidän Sam’s Barbers Cabra -liikkeeseen. Kyseisestä liikettä käytetään pääosin koulutustilana, ja sen yhteydessä toimii myös kahvila. Parturointipuoli oli erotettu kahvilasta lasiseinillä, jolloin kahvila tavallaan ympäröi parturiliikkeen. Erittäin viihtyisä kokonaisuus! James ja hänen veljensä Sam kertoivat meille Pomp&Co.tuotesarjasta sekä parturitoimintaa harjoittavasta Sam’s Barbers yrityksestä. Sam’s Barbers on alunperin Jamesin ja Samin isoisoisoisän perustama ja nyt veljekset pyörittävät yritystä jo neljännessä sukupolvessa! Myös Samin teini-ikäinen poika on ilmoittanut haluavansa parturiksi ja jatkaa perheyritystä.

Alkuturinoiden jälkeen alkoi itse koulutus. Koulutuksessa Sam esitteli heidän tyylin tehdä amerikkalainen parranajo. Ja se olikin hyvin erilainen kuin GROOMin tapa! “Mukavuus edellä!” – tätä Sam painotti useaan otteeseen. Hänellä oli käytössään neljä kuumaa pyyhettä, yksi kylmä pyyhe, yksi kuiva pyyhe, parranajovaahto sekä kuumaa vettä sisältävä kippo veitselle. Hän ajoi parran kolmesti. Ensimmäisen lämpimän pyyhkeen alle hän levitti partavaahdon (joka muuten valmistettiin perinteisestä tyylistä poiketen hitaasti työstäen, ikäänkuin morttelia käyttäen). Sam laittoi aina lämpimän pyyhkeen päälle kuivan pyyhkeen, jolloin lämpö pysyi alemmassa pyyhkeessä pidempään ja myös iho lämpeni paremmin. Lämmintä pyyhettä hän ei ottanut koskaan kokonaan pois kasvoilta, vaan rullasi sitä alhaalta ylös ja taitteli lepäämään silmien päälle, jolloin asiakkaalle saadaan aikaan mukava rentoutumishetki.

Ajoa tehdessään hän oli hyvin siisti! Sam käytti yksinkertaisia myötäajo liikkeitä ja veistä hän käytti kipossa, johon oli laittanut vedenkeittimellä keitettyä vettä. Kuuman veden lämmittämä veitsi tuntuu iholla mukavammalta, veitsi liukuu iholla paremmin ja lisäksi ajon aikana veitseen kertyneet vaahto ja -karvajäämät puhdistuvat. Yleensä parturit puhdistavat veistä ajon lomassa pyyhkeeseen, mutta vedessä käyttäminen ennen pyyhettä pitää veitsen huomattavasti puhtaampana ja terävämpänä. Sam ei myöskään koskaan palannut heti edelliseen ajo kohtaan, vaikka olisi huomannut että johonkin kohtaan kasvoja olisi jäänyt sänkeä, vaan hän palasi tähän vasta seuraavalla kierroksella. Sam tosiaan ajoi parran yhteensä kolmeen kertaan juurikin sen takia että saa kaiken varmasti ajettua, mutta mukavuus edellä, eikä näin ollen jäänyt mihinkään kasvojen kohtaan hinkuttamaan. Ajojen jälkeen hän laittoi vielä kerran lämpimän pyyhkeen kasvoille, jonka jälkeen hän viimeisteli homman kylmällä pyyhkeellä. Kylmän pyyhkeen aikana hän läpsytteli partamallin kasvoja toisella kostealla pyyhkeellä. Tämä kuulemma tehostaa pienesti pintaverenkiertoa ja toimii ns. pienenä herättelynä asiakkaalle, että alamme olla valmiita. Parranajon jälkeen Sam lisäsi vielä rauhoittavat aftershave tuotteet. Mallina toimi muuten Jamesin ja Samin isä! Oli todella mielenkiintoista seurata, kuinka toiset tekee saman palvelun mutta kuitenkin ihan eri tavalla. Sam painotti myös, että ei ole oikeaa tapaa tehdä parturin töitä, vaan jokaisella on tyylinsä ja mieltymyksensä ja jokainen voi ottaa vinkkiä ja ideoita muiden tekemisestä. Mielenkiinto pysyy yllä koko alaa kohtaan, kun poimii itselleen uusia toimintatapoja.

Amerikkalaisen parranajon jälkeen James kertoi meille vielä Pomp&Co. tuotteista, mistä ne saivat alkunsa sekä tulevista uutuustuotteista. Koulutuksen jälkeen lähdimme ajamaan kohti rannikolla sijaitsevaa Leo Burdock -ravintolaa. Matkalla ajoimme Phoenix -puiston kautta (joka on muuten Euroopan suurin puistoalue!), jossa elää valtava määrä peuroja ilman minkäänlaista aitaa puiston ja autoteiden välissä. Peurat ovat tottuneet ihmisiin ja tulevatkin lähelle jos ruokaa on tyrkyllä (vaikka ei niitä oikeasti saisi syöttää…). Ravintolaan saapuessamme James halusi meidän maistavan kuuluisaa, kuulemma Irlannin parasta, Fish & Chips -annosta. Ruoka oli todella hyvää, vaikka suolaa saikin pikkusen lisäillä. Annoskoko puolestaan oli valtava! Lounaan jälkeen vuorossa oli hetki lepäilyä ja shoppailua ennen illallista. Illalliselle meidät vietiin japanilaiseen Yamamori ravintolaan, jossa jälleen kerran ruoka-annos oli valtava. Ja maukas. Ruokailun jälkeen siirryimme käymään vielä drinkeillä boheemin Temple Bar -alueen baareissa. Baareissa oli paljon väkeä ja rento meininki vallitsi. Live musiikki raikasi monessa baarissa ja porukka lauloi tunteella mukana. Tämän ohjelman täyteisen päivän jälkeen olikin mukava kömpiä hotelliin.

Lauantaina aamupäivällä James tuli hakemaan meidät hotellilta ja suuntana oli Irlannin kansallisaarre, Guinnessin tehdas! Tehtaalla kierros alkoi lyhyellä alkuselostuksella, jonka jälkeen se oli itsenäisesti kierrettävissä. Kierros oli tehty hauskasti niin, että se oli rakennettu useampaan kerrokseen ja jokaisella kerroksella oma juttunsa; oli tynnyrin rakenteesta, ainesosista, mainonnasta, maisteluhuone ja tietenkin 360° näköalatorni, jossa pääsi nauttimaan kunnon tuopin Guinnessia ja ihailemaan Dublinin maisemia. Näimme kierroksen aikana myös upean riverdance -esityksen!

Tehdasvierailun jälkeen lähdimme kohti keskustaa käymään Sam’s Barbers Lower Ormond Quay ja Sam’s Barbers Dam Court parturiliikkeissä. Kummatkin liikkeet olivat sisustukseltaan hyvin old schoolia, tyylikkäitä ja elegantteja. Materiaalina puuta oli käytetty paljon. Toisessa parturiliikkeessä tapasimme myös suomalaisen parturin Elenan, joka oli aloittanut työt Sam’s Barbersilla tammikuussa. Se mikä erityisesti kiinnitti huomion, oli että jokaisen työpisteen edessä oli lavuaari, jossa pestään asiakkaan hiukset. Lavuaari oli muotoiltu niin että lavuaarin etureunalla oli kaareva syvänne, johon asiakas nojaa kaulan/leuan parturin pestessä hiukset. Liikkeissä oli myös erikseen assistentti, joka avusti partureita rahastamalla asiakkaat, vastaamalla puhelimeen, ottamalla vastaan varauksia ja siivoamalla.

Näiden kierrosten jälkeen menimme vielä lounaalle The Woollen Mills ravintolaan, jonka jälkeen kiitimme upeita isäntiämme ikimuistoisesta viikonlopusta, loistavasta vieraanvaraisuudesta ja uusista kokemuksista. Ensi kertaan! Loppupäivä kuluikin sitten shoppaillen ja kaupungilla palloillen. Illalla ajoissa pää tyynyyn ja aamulla lähtö takaisin Suomeen <3”

Jätä kommentti