Herrasmiehen parranhoito-opas: Pyhä partaöljy

Blogi

Miksi partaöljyä kannattaa käyttää?

Herrasmiehen parranhoito-opas, luku 1: Herrasmiehen täydellisen pehmeän ja hyväntuoksuisen naamakarvoituksen salaisuus piilee sen trimmaus- ja hoitorutiinissa. Parranhoitotuotteiden aateliston ylimpänä patsastelee partaöljy, eikä suotta. Partaöljyt ovat useimmin sekoitus erilaisin ominaisuuksin varusteltuja luonnon öljyjä- ja uutteita, jotka on höystetty huumaavin eteerisin öljyin antamaan kantajalleen upean tuoksuisen parran. Partaöljy on suunniteltu;

 • Pehmentämään
 • Silottamaan
 • Kosteuttamaan
 • Ja suojaamaan karheaa partakarvaa, ja sen alta löytyvää ihoa.

Öljymäinen koostumus tekee partaöljystä helpon levitettävän kaiken pituiseen- ja paksuiseen partakarvaan. Parran alla oleva iho näkee tiheästä karvoituksesta johtuen vähemmän auringonvaloa, mikä voi hidastaa ihon luonnollista uusiutumista ja aiheuttaa kutinaa. Partaöljyn käyttö auttaa;

 • Sitomaan kosteutta ihoon
 • Suojaamaan ihoa tulehduksilta ja partahilseen muodostumiselta
 • Sekä estämään kuivuudesta johtuvaa kutinaa.

Parran ja ihon säännöllinen hoito edesauttaa ihon ja parran hyvinvointia, sekä herrasmiehen parranhoitorutiinin hedelmänä syntyvän täydellisen partaestetiikan saavuttamista.

Tyylikäs parrakas mies katsoo kaukaisuuteen

Miten valitsen itselleni sopivan partaöljyn?

Herrasmiehen parranhoito-opas, luku 2: Partaöljyn valinta. Partaöljyissä on paljon eroja, vaikka nopealla vilkaisulla kaikki voivat vaikuttaa samalta. Partaöljyt eroavat toisistaan muun muassa;

 • tuoksultaan
 • koostumukseltaan
 • raaka-aineiltaan
 • ja ominaisuuksiltaan.

Partaöljyä valittaessa on hyvä miettiä tuotteen käyttäjän tarpeita ja mieltymyksiä. Tarpeen määrittämisen apuna voi käyttää seuraavia kysymyksiä;

 • Kuinka pitkä ja paksu parta on?
 • Mikä on partaöljyn käyttäjän ihotyyppi? Onko iho rasvoittuva, kuiva vai jotain siltä väliltä?
 • Onko parta enemmän kihara vai suora?
 • Onko partaöljyn tuoksulle rajoitteita tai toiveita?

Kiharalle tai pitkälle parralle soveltuu pääosin ravitsevampi ja viskositeetiltaan paksumpi öljy kuin lyhyelle tai laadultaan suoremmalle parralle. Kihara partakarva on usein laadultaan kuivempi kuin suora. Pitkä parta puolestaan on nähnyt enemmän elämää kuin lyhyt, ja pitkän parran latva ei saa tarvitsemaansa hoitoa ihon omasta talintuotannosta, sillä kasvojen ihoon on pitkä matka. Lyhyt sänkiparta hyötyy paremmin kevyemmän koostumuksen omaavasta öljystä tai emulsiopohjaisesta partavoiteesta, mikä on koostumuksensa puolesta köykäisemmän ihotunteen jättävä, mutta yhtä lailla hoitava tuote.

Partaöljyä valittaessa on myös hyvä miettiä omaa ihotyyppiään. Käytännössä kaikki ihotyypit hyötyvät kosteuttavien ja hoitavien tuotteiden käytöstä, sillä ihon hoito edistää ihon luonnollista toimintakykyä. Parran kasvatuksen kannalta terve iho luo otollisen pohjan parran kasvulle, vaikkei partaöljy suoraan vaikuta parran kasvukykyyn.

Ihotyypilleen sopivaa partaöljyä metsästäessä kannattaa kiinnittää huomiota partaöljyn koostumukseen ja erityispiirteisiin. Monissa partaöljyissä on esimerkiksi lisättynä erilaisia kasviuutteita, jotka tähtäävät tietyn ihotyypin ongelmien helpotukseen. Rasvoittuva ja tulehdusherkkä iho voi hyötyä paremmin kevyemmän koostumuksen partaöljystä tai partavoiteesta. Kuiva iho sen sijaan hyötyy rikkaan ja hoitavan koostumuksen omaavista partaöljyistä. Partaöljyjen sisältämät erilaiset kasviöljyt luovat ihon pinnalle kevyen kalvon, joka tukee ihon luontaista lipidikerrosta ja auttaa säilyttämään kosteuden ihossa.

Tuoksu on myös tärkeässä roolissa itselle sopivaa partaöljyä valittaessa: partaöljy kun levitetään suoraan nenän alle. Tuoksuherkän, tai samanaikaisesti useita erilaisia tuoksuja sisältäviä partatuotteita käyttävän kannattaa valita hajustamaton partaöljy. Omaan nenään sopivimman tuoksun löytää rohkeasti kokeillen.

Kokosimme alle muutaman erilaisen, herramiehen parranhoito-oppaan kriteerit täyttävän partaöljyn, joista on helppo aloittelijan tai kokeneemmankin parran öljyäjän löytää oma suosikkinsa. Jos valinta osoittautuu liian vaikeaksi, piipahda parturiliikkeissämme ja anna ammattilaisen auttaa sinulle sopivan partaöljyn valinnassa.

Risu Afternoon Orange partaöljy rantahiekalla

Risu Afternoon Orange

Kotimainen, luonnonmukaisista raaka-aineista intohimolla valmistettu Risu- tuoteperhe tarjoaa laajan valikoiman uniikkeja ja laadukkaita partatuotteita vaativimmallekin parralle ja parranomistajalle. Risun partaöljyt ovat oikeita ravinnepommeja iholle ja parralle. Partaöljyt koostuvat monipuolisesta sekoituksesta tarkoin valikoituja luonnonöljyjä, laskelmoidusti erilaisin kasviuuttein täydennettynä. Tuoteperheen monitahoiset ja vivahteikkaat tuoksut ovat saaneet inspiraationsa Suomen luonnosta ja urbaanin miehen elämästä. Risulta löytyy myös hajusteherkän partamiehen paras kaveri; hajusteeton partaöljy, Raw White.

Avain raaka-aineet:

 • Argan- öljy

Risu- partaöljyjen pohjaöljynä toimii ylellinen Argan- öljy. Ihon normaalille toiminnalle elintärkeissä rasvahapoissa rikas Argan- öljy hoitaa, pehmentää ja suojaa partakarvaa ja ihoa tehokkaasti.

 • Tyrni-öljy

Suomen luonnosta löytyvä raaka-aine, tyrniöljy, on korkean C- vitamiinipitoisuutensa vuoksi oikea tähtipelaaja ihon ja parran hyvinvoinnin edistämisessä. Ihoa rauhoittava, ja ikääntymisen merkkejä vastaan taisteleva raaka-aine auttaa suojaamaan ihoa ja karvaa ulkoisilta haittatekijöiltä ja ihoärsytykseltä.

 • Bergamotti-öljy

Bergamotti-öljyn antibakteeriset ominaisuudet ennaltaehkäisevät tulehdusten syntyä, samalla rauhoittaen ärtynyttä ihoa.

Tuoksu: Suosikkituoksu, British GQ:ssakin kunniamaininnan saanut Risu Afternoon Orange on herkullisen hienostunut ja nimensä mukaisesti lämpimän sitruksisen tuoksuelämyksen antava partaöljy. Tuoksun pohjana toimii sitruunan ja bergamotin yhdistelmä. Samalla tuoksulla varustettu, Men’s Journalin parhaiden partashampoiden joukkoonkin valittu hellävarainen Afternoon Orange- partashampoo täydentää setin.

Kenelle: Partaan kuin partaan. Kaikille ihotyypeille.

Valmistusmaa: Suomi

Koko: 30 ml

Pullon ominaisuudet: Pipetti-annostus, ruskea lasipullo

Hinta: 34,90 €

parranhoito-opas Solomon's partaöljy

Solomon’s Beard Altais- partaöljy

Aito italian ori, Solomon’s Beard- tuotesarja luotiin tukemaan miehen ja parran välistä elämänmittaista ystävyyttä. Solomon’s Beard tulokas Altais- partaöljy on saanut nimensä Lohikäärmeen tähdistön kirkkaimman tähden mukaan, loistokkaan lopputuloksensa ansiosta. Koostumukseltaan miellyttävän nopeasti partaan ja ihoon imeytyvä öljy on ravitseva cocktail iholle ja parralle. Solomon’s Beardin luonnonmukaiset ja vegaaniset partaöljyt ovat sekoitus luonnosta saatavia kasviöljyjä ja antioksidanttisia eteerisiä öljyjä. Tuotteen iso koko tekee tästä partaöljystä myös säästäväisen valinnan pitkälle ja tuuhealle parralle.

Avain raaka-aineet

 • Makea manteliöljy

Manteleista uutettu öljy hoitaa ja pehmentää ihoa ja partakarvaa tehokkaasti, antaen parralle luonnollisen kiillon.

 •  Nestemäinen Jojoba

Ihon luontaista lipidikerrosta tukeva jojoba edesauttaa ihon elastisuutta ja sileyttä, sekä pehmentää karheaa partakarvaa.

 • E- Vitamiini

Antioksidanttinen supersankari, E-vitamiini, taistelee näkyviä ikääntymisen merkkejä vastaan ja vahvistaa ihon luontaista suojakykyä.

Tuoksu: Tuotteen koukuttava, savuisen makea tuoksu on yhdistelmä villi myskiä, freesiaa, orvokkia ja olibaanihartsia (aromaattinen pihka, jota saadaan olibaani-puista).

Kenelle: Etenkin paksuun ja/tai pitkään partaan, sekä kiharaan partaan. Kaikille ihotyypeille.

Valmistusmaa: Italia

Koko: 50 ml

Pullon ominaisuudet: Pipetti-annostus, kirkasta lasia.

Hinta: 34 €

Mies pitelee bluebeard's revenge partaöljy-pulloa kädessään.

The Bluebeard’s Revenge Classic- partaöljy

Vuonna 2010 Briteissä alkunsa saanut The Bluebeards Revenge on seilannut maailman meriä ja lumonnut partaveikkoja suloisella kostollaan ja loistavilla partaöljyillään jo 12 vuoden ajan. Monin pystein palkittu tuotesarja sisältää laajan skaalan erilaisia komeudenhoitotuotteita aina partaöljyistä ihonhoitoon ja hiusten viimestelyyn saakka. Brittien parturikulttuurin innoittama, Bluebeard’s Revenge Classic- partaöljy hoitaa ja kosteuttaa partaa ja ihoa tehokkaasti, jättämättä tahmaista tunnetta iholle. Partaöljy on vegaaniystävällinen, simppelin suoraviivainen sekoitus kasviperäisiä öljyjä, ja hintansa puolesta on- off partamiehellekin sopiva. Herrasmiehen parranhoito-opas approves!

Avain raaka-aineet:

 •  Viinirypälesiemenöljy

Kevyen ihotuntuman jättävä viinirypälesiemenöljy siloittaa ja pehmentää ihoa ja partakarvaa.

 •  Oliiviöljy

Rasvahapporikas oliiviöljy on kuivan ihon ja partakarvan pelastaja. Oliiviöljy auttaa sitomaan kosteutta partaan ja ihoon.

 •  Auringonkukkaöljy

Ihoa ja karvaa pehmentävä auringonkukkaöljy ylläpitää ihon normaalia toimintaa ja silottaa partakarvaa tehokkaasti.

Tuoksu: Brittien parturoinnin historialliset juuret ovat pitkät, ja yhä tänä päivänäkin parturointikulttuuri elää maassa kukoistaen. BBR Classic – partaöljyn tuoksu on saanut inspiraationsa juuri tästä perinteisen parturikulttuurin tunnelmasta. Tuoksu on nimensä mukaisesti klassinen, maskuliininen ja raikas.

Kenelle: Lyhyt ja keskipitkä parta, normaali ja rasvoittuva iho.

Valmistusmaa: Iso-Britannia

Koko: 30 ml

Pullon ominaisuudet: Kierrekorkki tippalukolla, sininen lasipullo.

Hinta: 14,90 €

Tutustu tarkemmin partaöljyvalikoimaamme:

Partaöljyt

Miten partaöljyä käytetään?

Herrasmiehen parrahoito-opas, luku 3: Partaöljyn oikeaoppinen käyttö.

Mitä tarvitsen: Partaöljy, partashampoo, harvapiikkinen kampa tai partaharja, kaksi puhdasta kämmentä, yksi parta.

Parran pesu

Toteutuakseen mestariteos vaatii puhtaan kankaan. Ensimmäisenä askeleena pese siis partasi hellävaraisella ja ihotyypillesi sopivalla partashampoolla. Partashampoot suunnitellaan varta vasten kasvojen iho ja partakarvan erityinen laatu mielessä pitäen. Partashampoot sisältävät hellävaraisia peseviä ainesosia, jotka edesauttavat kasvojen ihoa ja partaa säilyttämään niiden luontaisen kosteuden. Partashampoo pesee parrasta pois lian, kuluneen päivän ruokalistan ja ylimääräisen talin, sotkematta ihon normaalia mikrobitasapainoa.

Parran harjaus

Pesun jälkeen sui puhdas ja raikas parta muottiinsa harvapiikkisen partakamman tai partaharjan avulla. Parran säännöllinen harjaaminen kuorii parran siimeksessä piileskelevää ihoa, ja näin auttaa hoitamaan ja ennaltaehkäisemään partahilseen muodostumista. Säännöllinen parran harjaus auttaa myös levittämään karvatupen yhteydessä sijaitsevan talirauhasen erittämää talia partakarvaan, mikä toimii luonnollisena pehmentäjänä parrassa ja ihossa.

Partaöljyn annostelu

Tartu ihotyypillesi sopivaan partaöljypulloon. Useimmat partaöljypullot on varusteltu pipetillä partaöljyn annosteluksi, mutta osassa partaöljyistä löytyy perinteinen kierrekorkki ja tippalukko sopivan säännöstelyn takaamiseksi. Oli annostelutapa mikä tahansa, tiputa parrantilavuuteesi nähden sopiva määrä partaöljyä keskelle puhdasta kämmentä. Lyhyt ja keskipitkä parta pärjää yleeensä 2–4 tipalla, rintäkehään osuva pitkä, tai erityisen tuuhea lyhyempikin parta voi vaatia jopa n.3–5 tippaa. Jos et ole varma sopivasta määrästä, on suositeltavaa aloittaa pienemmällä määrällä ja työstää tarvittaessa lisäannos öljyä partaan.

Partaöljyn levitys

Lämmitä kämmenelle annosteltu partaöljy käsissäsi hieromalla kämmeniä yhteen. Levitä lämmitetty partaöljy partaan, aloittaen leuan alueelta ja edeten pulisonkeja kohti. Keskitä levitys parran tyveen ja sen jälkeen työstä öljy pituuteen. Leuan ja viiksien alueella parrankasvu on tiheintä, joten kyseinen alue usein kaipaa myös eniten hellää hoitoa ja rakkautta.

Parran asettelu

Kampaa parta läpi harvapiikkistä kampaa tai partaharjaa hyödyntäen. Tämä steppi varmistaa, että partaöljy leviää koko partaan.

Parran viimeistely

Öljy on onnistuneesti levitetty. Viimeistele parta halutessasi tyyliisi sopivalla parta- tai viiksivahalla, kosteuta kasvojen iho laadukkaalla kosteusvoiteella ja nauti hyvän tuoksuisesta, pehmeästä ja viimeisen päälle hoidetusta naaman karvoituksesta. Taputa itseäsi olalle kiittäen hyvästä suorituksesta, ja ihaile häpeilemättä peilissä näkyvää parrakasta herrasmiestä.

Jätä kommentti