Miesten hiustenlähtö – 10 kysymystä kaljuuntumisesta

Blogi

Parturin vinkit hiustenlähtöä vastaan

Mies, huolettaako hiustenlähtö? Et ole ongelmasi kanssa yksin, sillä hiustenlähtö koskettaa monia miehiä jossain vaiheessa elämää. Tästä syystä kokosimme vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen miesten hiustenlähtöön.

1. Mikä aiheuttaa hiustenlähtöä?

Hiustenlähtöön on monia erilaisia syitä ja vaikuttavia tekijöitä. Hiustenlähtöä voi aiheuttaa muun muassa erilaiset sairaudet, lääkitykset, voimakas stressi, hormonit, perintötekijät sekä hiuspohjan sairaudet, tulehdukset ja huono kunto. Kaikki hiustenlähtö ei ole normaalista poikkeavaa, huolestumisen arvoista tai ikuista, joten pienestä ei kannata säikähtää. Hiukset voivat myös palautua hetkellisen hiustenlähdön jälkeen. Useimpia hiustenlähdön syitä on myös mahdollista hoitaa.

Yksi yleisimmistä syistä miesten hiustenlähtöön on alopecia androgenetica eli miestyyppinen kaljuuntuminen. Miestyyppisen kaljuuntumisen syitä ei täysin tunneta, mutta sen nähdään johtuvan pitkälti perintötekijöistä ja mieshormoneista. Kaljuuteen taipuvaista geeniperimää löytyy suurimmalta osalta suomalaisista, mikä tekee siitä hyvin yleisen vaivan.

2. Mikä on normaalia hiustenlähtöä?

Kaljuuntumisen syyn selvittämiseksi on hyvä tutkia, onko koettu hiustenlähtö todellisuudessa normaalista poikkeavaa. Normaalisti hiuksia irtoaa päivässä n. 50-150 kpl. Jokaisen yksittäisen hiuksen elinkaari etenee monivaiheisen kasvusyklin mukaisesti. Kasvusyklin vaiheita on muun muassa kasvuvaihe (anageeninen vaihe), irtoamisvaihe (katageeninen vaihe), lepovaihe (telogeeninen vaihe) ja uuteen kasvuvaiheeseen valmistava vaihe (exogeeninen vaihe).

Hiuksen elinkaareen kuuluvassa irtoamisvaiheessa hius nimensä mukaisesti irtoaa. Jokainen yksittäinen hius on itsenäinen, ja kulkee kasvusykliä omaa tahtiaan. Joskus voi tuntua, että hiuksia lähtee erityisen paljon tietyin aikavälein. Näin voi tapahtua, jos suuri määrä yksittäisiä hiuksia kulkee sykliään samaa tahtia. Hiusten kasvu on parhaimmillaan lapsena. Ikääntyessä hiuksen kasvusyklin kesto lyhenee, mikä vaikuttaa hiuksen kasvukykyyn ja paksuuteen.

Artikkelikuva: miesten hiustenlähtö

3. Miten kaljuuntuminen alkaa?

Riippuen syistä, voi hiustenlähtö alkaa ja ilmetä eri tavoin. Miestyyppinen kaljuuntuminen ilmenee usein hiustuppien surkastumisen seurauksena päälliosan hiusten heikentymisenä. Ohimon hiusraja voi vetäytyä M-kirjaimen muotoisena tai niin kutsuttu ”avolava” ilmestyy kun hiukset ohenevat ja lopulta lakkaavat kasvamasta takaraivolla, pyörteen alueella. Lopulta hiuksia jää kasvamaan pään taakse ja sivuille.

Telogeenisessa hiustenlähdössä hiuksia irtoaa tasaisesti kauttaaltaan normaalia enemmän. Esimerkiksi voimakas stressi tai trauma voi aiheuttaa telogeenistä hiustenlähtöä. Hiustenlähtö ilmenee tässä tapauksessa yleensä n.2-4 kuukautta hiustenlähdön laukaisseen tapahtuman jälkeen.

Pälvikaljussa (alopecia areata) hiustenlähtö ilmenee läiskittäisenä ja on usein äkillistä.

4. Mistä tunnistaa normaalista poikkeava hiustenlähtö ja milloin mennä lääkäriin?

Yleisesti käytetty testaustapa normaalista poikkeavan hiustenlähdön toteamiseksi on niin kutsuttu tukistustesti. Tukistustestissä otetaan tuppo hiuksia peukalon ja etusormen väliin ja tukistetaan osiota kevyesti. Testi toistetaan eri kohtiin, esimerkiksi pään sivuille, ohimolle ja takaraivolle. Jos hiuksia lähtee runsaasti (yli 5kpl), voi hiustenlähtö olla normaalia voimakkaampaa.

Jos hiustenlähtö on erityisen voimakasta, äkillistä tai pitkäkestoista, tai jos siihen liittyy huolestuttavia muutoksia terveydentilassa tai hiuspohjan ihossa (esim. tulehduksen merkkejä), on aiheellista käydä tutkituttamassa syyt hiustenlähtöön lääkärillä.

Jos hiustenlähtö aiheuttaa huolta ja ahdistusta, tai jos itsenäinen hoito ei tuota toivottua tulosta, voi lääkärin vastaanotolla käydä selvittämässä syyt omaan hiustenlähtöön, ja mahdolliset lääketieteelliset keinot hiustenlähdön hoitamiseksi.

5. Nuorten miesten hiustenlähtö

Iän myötä hiusten kasvu heikkenee ja se on luonnollista. Vanhetessa hiukset ovat ohuemmat, harvemmat ja ne eivät kasva yhtä pitkiksi.

Miehillä hiukset voivat alkaa ohentua jo alle 20-vuotiaana. Tämä ei välttämättä tarkoita, että hiukset ovat tuhoon tuomittu. Hiusten oheneminen on normaalia, sillä siirryttäessä lapsuudesta aikuisikään hiuksen elinkaaren kesto muuttuu. Kyseessä voi toki olla myös miestyyppinen kaljuuntuminen tai joku muu hiustenlähtöä aiheuttava syy. Jos hiustenlähdön syy mietityttää, kannattaa asia käydä tutkituttamassa.

Jos ohenevaan hiukseen kaipaa välitöntä tuuheutta, voi muotoilutuotteiksi valita hiusta hetkellisesti turvottavia ja tuuheuttavia tuotteita. Tällaisia tuotteita on esimerkiksi erilaiset rakennesuihkeet, kuten suolasuihke. Viimeistelyyn kannattaa valita omaan hiustyyliin- ja tyyppiin sopiva mattavaha. Sopivimmat tuotteet löydät parhaiten ammattilaisen avustuksella.

Artikkelikuva: Miesten hiustenlähtö

6. Kuinka ehkäistä hiustenlähtö?

Hiuksen kasvuun ja kuntoon vaikuttaa niin ikään moni eri seikka.

Omaa geeniperimäänsä ei voi muuttaa, mutta moneen muuhun hiuksen kasvuun ja kuntoon vaikuttavaan asiaan voi panostaa. Kasvava hius saa ravintonsa kehon sisältä, verenkierron välityksellä. Terveelliset elämäntavat, monipuolinen ruokavalio ja riittävä vedenjuonti vaikuttavat yleiseen hyvinvointiin, ja tätä kautta myös hiuspohjan ja hiuksen hyvinvointiin.

Yllä mainittujen asioiden lisäksi on tärkeää myös pitää huoli hiuspohjan ja hiuksen kunnosta. Hiuspohjassa on muihin ihoalueisiin nähden suurempi hiustuppien tiheys ja sen seurauksena suurempi talintuotanto. Näiden lisäksi ihon lämpö ja hiusten tuoma pimeys luovat valitettavan hyvän alustan erilaisille pinnallisille tulehduksille. Erilaiset tulehdukset ja hiuspohjan ongelmat vaikuttavat hiuksen kasvukykyyn heikentävästi. Monia yleisiä hiuspohjan ongelmia pystytään hoitamaan sopivilla hiusten pesu- ja hoitotuotteilla.

7. Miesten hiustenlähtö – mikä avuksi?

Useimpia hiustenlähdön syitä on mahdollista hoitaa. Syy hiustenlähtöön täytyy selvittää ensin, jotta ongelmaan voi etsiä sopivan ratkaisun.

Hiustenlähtöä voi hoitaa itsenäisesti muun muassa hoito- ja pesutuotteilla, ravintolisillä ja välttämällä hiuksen liiallista rasitusta (esim. tiukkaa ponnaria). Hiuspohjan oikeanlainen pesu ja hoito auttaa pitämään ihon bakteerikannan normaalina, hoitaen ja ehkäisten tulehdusta. Muita tällä hetkellä käytössä olevia keinoja hiustenlähdön hoitoon on muun muassa erilaiset hiustenkasvua stimuloivat lääkevalmisteet, hiuspohjan mikroneulaus ja hiustensiirto. Hoitojen toimivuus on usein yksilöllistä.

8. Minkälaisilla tuotteilla voi hoitaa hiustenlähtöä?

Terve hiuspohja tarjoaa hyvän kasvualustan hiukselle kasvaa. Hiuspohjan ongelmien ehkäisemiseksi sekä hoitamiseksi, on hyvä panostaa laadukkaaseen shampooseen ja hoitotuotteeseen. Hiusten ja hiuspohjan säännöllinen pesu ja hoito auttaa pitämään ihon bakteerikannan normaalina, ehkäisten ja hoitaen tulehdusta, kuivattamatta ihoa.

Solomon’s Beard -tuotesarja tarjoaa erityisesti hiuspohjan hoitoon suunnattuja pesu- ja hoitotuotteita. Sarjalta löytyvät Anti Hair Loss- tuotteet ovat etenkin hennon ja ohenevan hiuksen pelastus:

  • Solomon’s Beard Anti Hair Loss- shampoo pesee hiuksen ja hiuspohjan tehokkaasti mutta hellävaraisesti. Tuotteen sisältämä kollageeniproteiini vahvistaa ja hoitaa hiusta, samalla kun erilaiset kasviuutteet (mm. Ginseng-, eucalyptus-, rosmariini ja kamomillauute) suojaavat, hoitavat ja virkistävät hiuspohjaa. Salvia- uute rauhoittaa ja ehkäisee hiuspohjan tulehdusta.
  • Saman sarjan Anti Hair Loss -hoitosuihke on kuuriluontoisesti käytettävä hoitotuote hiuspohjan hyvinvoinnin edistämiseksi, ja sopii loistavasti käytettäväksi shampoon kaverina. Tuotteen sisältämä mentoli virkistää hiuspohjaa ja edistää pintaverenkiertoa. Nokkosuute ehkäisee ja hoitaa tulehdusta ja hilseilyä. Pantenoli auttaa vahvistamaan ja hoitamaan hiusta ja hiuspohjaa. Tuoksuna virkistävä sekoitus eucalyptusta ja mentolia!

Nioxin-tuotesarja on niin ohenevan hiuksen pesuun ja hoitoon tarkoitettu tuotesarja. Nioxin-tuotesarjalla on jo 25-vuoden kokemus ohenevien hiusten hoidosta, ja sarjan tuotteet ovat voittaneet alan palkintoja jo 15- vuotena peräkkäin!

Artikkelikuva: Miesten hiustenlähtö / kaksi parrakasta miestä

9. Onko kalju komea?

Vaikka komeus on katsojan silmässä, ei kaljun kauneudessa ole mitään kiistanalaista. Kalju voi olla komea siinä missä mikä tahansa muukin tukkatyyli. Kynnyskysymyksen kaljun tai ohenevan tukan komeudesta asettaa kantajan asenne. Tämä pätee ihan kaikkiin hiustyyleihin. Itsevarmuus hurmaa, olipa karvoitus mikä tahansa – mietipä vaikka Jason Stathamia, kaikkien (kalju)miesten sankaria!

Kaljuuden komeus ja hyödyt on havaittu jo muinaiskreikassa, kun kirjailija Syrenios Kyreneläinen kirjoitti teoksen Kaljuuden Ylistys. Osuvasti nimetty teos kertoo viisauden ja pienen maailmankaikkeuden löytyvän kaljusta päästä, samalla kun se suojaa kantajaansa sotakypärän tavoin; onhan kalju enemmän ulkoisen maailman koetuksen armoilla.

”Mitä sitten, vaikka miehen pää onkin kalju, jos hänen mielensä vain on tuuhea”

(Syrenios Kyreneläinen, n.402)

10. Tarvitseeko olla hiukset (tai parta) tullakseen parturiin?

Ei tarvitse. Luit oikein! Valitse vartin Hiuspohjan hieronta, ja astu ovesta ulos rentoutuneena miehenä!

Etenkin ikääntyessä hiuspohja usein kiristyy ja pintaverenkierto voi kärsiä tästä, mikä voi vaikuttaa hiuksen ravinnonsaantiin ja kasvukykyyn. Hiuspohjan hieronta helpottaa kireää hiuspohjaa ja virkistää hiuspohjan verenkiertoa, mikä saattaa helpottaa verenkierrosta johtuvaa hiustenlähtöä. Hieronta myös auttaa rentoutumaan ja on hetki omaa aikaa kiireisen arjen keskellä. Palvelu on suunniteltu yhdessä SUHK:in rautaisten ammattilaisten kanssa, ja siinä hierotaan hiuspohjan lisäksi niska-ja hartiaseudun jumeja pois.

Kaljun tai ajetun hiustyylin parhaimpia puolia on sen helppous ja ajattomuus. Harvalla kalju kuitenkaan pysyy edustuskelpoisena ilman toimenpiteitä, joten anna rohkeasti höylän laulaa. Jos haaveissa on siisti ja tyylikäs koneajeltu hiustyyli vaivattomasti toteutettuna, kannattaa suunnaksi ottaa parturiliike. Höyläkaljua diggaava voi kokeilla veitsellä pään ajoa parturissa.

Jos karvoitus on siirtynyt päästä leuan tai ylähuulen seuduille, kannattaa tästä ottaa ilo irti! Hyvin trimmattu ja huollettu parta tai viikset ovat ajattoman tyylikäs asuste, joilla saa niin naapurin kuin anopinkin sukat pyörimään jaloissa.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä; hyvät käytöstavat, huumorintaju ja itsestä huolta pitäminen ovat ikuisia tyylikkään miehen tavaramerkkejä, joita ei kannata kenenkään tyylikkyyteen tähtäävän unohtaa. Tyylikäs hiukseton mies panostaa huoliteltuun ulkonäköön, pukeutumiseen ja laadukkaaseen tuoksuun.

VERKKOKAUPPAAN

 

Lähteet: Allergia-, iho ja Astmaliitto – Alopecia areata | Alonso, L. & Fuchs, E. The Hair Cycle | American Hair Loss Association. 2010. Hair Loss: The Science of Hair | Chang, F-L.& Oakley, A. 2019. Telogen effluvium | Hannuksela-Svanh A. Miestyyppinen kaljuuntuminen, Hiustenlähtö, Tali-ihottuma, Pälvikaljuus | MacGill, M. 2017. Male pattern baldness: What you need to know | McAndrews, P. 2010. Men’s hair loss | Vahtikari, V. 2005. Kaljuuden ylistys ja muita ylistyksiä. Helsinki: Tammi

Tuotteet oheneville hiuksille ja hiustenlähtöön

Rakennetta oheneville hiuksille

Jätä kommentti